O paelli

utworzone przez | 9/03/2021

O paelli słów kilka

Paella stanowi bez wątpienia ikonę kuchni hiszpańskiej, w szczególności kuchni walencjańskiej. To popularne hiszpańskie danie pochodzi ze wschodu Półwyspu Iberyjskiego, prawdopodobnie z Obszaru Chronionego Krajobrazu Albufera, gdzie uprawia się pola ryżowe.
Zwiedzając Hiszpanię koniecznie skosztuj paellę – można ją zamówić w wielu miejscach, jednak najlepszą paellę zjesz właśnie w regionie Walencji.

Pochodzenie słowa

Nazwa potrawy pochodzi od słowa “paella” oznaczającego patelnię w walencjańskim, zapożyczonego z języka francuskiego w XVI wieku. Słowo to zaś ma swoje korzenie w łacinie – “patella”. Od początku XX wieku “paella” stanowiła synonim “ryżu walencjańskiego” (“arroz valenciano”) lub “ryżu po walencjańsku” (“arroz a la valenciana”).

Romantyczna legenda głosi, że pewien młodzieniec przygotował paellę dla swojej ukochanej, aby zdobyć jej względy. W języku hiszpańskim “paella” może być skrótem od frazy “por ella” (“dla niej”, “dzięki niej”/ “ze względu na nią”/ “przez nią”/ lub “para ella” (“dla niej”). Pomimo tego, że to tylko piękna legenda, istnieje w niej ziarenko prawdy – w Hiszpanii bowiem, gotowaniem zajmowały się głównie kobiety, natomiast przygotowanie paelli było zajęciem tradycyjnie wykonywanym przez mężczyzn.

Historia paelli

Prawdopodobnie danie to było początkowo spożywane przez rolników i pasterzy, którzy posilali się paellą podczas przerwy w pracy na terenach wiejskich w okolicach Walencji, na przełomie XV/XVI wieku. Składniki, które dodawano tradycyjnie do paelli to: dzikie ptactwo, królik, zając, świeże warzywa z pola, ryż, szafran, oliwa z oliwek. Paellę podgrzewano na płonącym sosnowym drewnie, dzięki czemu potrawa uzyskiwała piękny aromat. Wieśniacy dodawali również do paelli ślimaki znalezione na polu, kurczaka, kaczkę, czerwone mięso, pomidory, różne odmiany fasoli, paprykę, cukinię i cebulę. Szafran podkręcał smak i aromat dania.

Paella dzisiaj

W dzisiejszych czasach paellę również serwuje się w porze obiadowej. To charakterystyczne danie hiszpańskie jest świadkiem wielu rodzinnych niedzielnych i świątecznych spotkań, jak również wyjazdów wakacyjnych na plażę. Często podaję to danie na różnego rodzaju imprezach rodzinnych i spotkaniach urodzinowych z przyjaciółmi, a gdy wybieram się nad Morze Śródziemne na południe Hiszpanii, obowiązkowo zamawiam z rodziną paella de marisco (paella z owocami morza).

Rodzaje paelli

Istnieje wiele rodzajów i wariacji paelli (m.in. paella mixta – paella mieszana, paella con verduras – paella z warzywami, paella de marisco – z owocami morza, paella con pollo y verduras – paella z kurczakiem i warzywami, paella con conejo y verduras – paella z królikiem i warzywami). Niektórzy do potrawy dodają kałamarnicę (sepia), kalmary (calamares), różnego rodzaju krewetki (gambas, camarones, langostinos) i małże (mejillones, almejas), homarce (cigalas) i innego rodzaju skorupiaki i owoce morza, wieprzowinę, różnego rodzaju warzywa (m.in. pomidory, cebulę, czosnek, paprykę, fasolę, cukinię, groszek).

Podobno Walencjanie nie uznają za autentyczną paelli mixty, mimo, że paella mixta (z mięsem i owocami morza) jest jedną z najpopularniejszych potraw serwowanych w Hiszpanii. Istnieje jeszcze jeden rodzaj paelli, o której jeszcze nie wspomniałem – paella ciega (niewidoma paella), która po ugotowaniu jest “odsiewana” z wszelkich kawałków owoców morza, które się obiera z pancerzy i zostaje pełnym smaku i aromatów ryżem… Tyle ile smaków, tyle istnieje wersji paelli. Ja pozostaję przy klasycznej wersji paelli de marisco (paella z owocami morza), pachnącej Morzem Śródziemnym i hiszpańskim słońcem… Mmmm… pycha!

[kkstarratings]

0 komentarzy